Man måste ju älska att pendla till Tranås

Jag ska jobba idag. På förskolan i Tranås. Det ska bli jättekul! Jobbar 7.30-11.45. En bra tid en valborgsmässoafton för man är hemma tidigt. Trodde jag ja.

I Tranås går tågen 1 gång/ timme. NÄSTAN alla timmar. Dock går inget tåg 12.45 vilket betyder att jag måste vänta i Tranås till 13.45 innan jag kan åka hem.

Ja, det är bara 2 timmar och ja, självklart är det värt det. Men varför kan inte tågen gå varje timme? Kan ju knappast bara vara jag som tycker att 12.45 vore en typiskt bra tid att åka hem på?

idag kommer jag vara hemma klockan 15. Bara drygt tre timmar efter jag slutar. Ha förströstan kära vänner! Jag är redo för er inom kort ändå! Ikväll ska vi sparka in våren rätt in i kaklet!

Glad


Dagens att-göra-lista

- Gör en att-göra-lista

- Kom på vad som ska stå i den

- Gå morgonpromenad med hundarna

- Ät frukost

- Tvätta

- Dammsug

- Bestäm vad du är sugen på att dricka imorgon (får inte byta plats med nästa punkt)

- Åk till systembolaget

- Börja läsa på om familjer

- Lägga sig tidigt inför förskolejobb imorgon

- Ny punkt: springa

Hur många kärnor har din familj?

Ja, ni som känner mig vet att barn står mig varmt om hjärtat. Ni vet också att jag gärna funderar över det här med familjeförhållanden. Vad är en kärnfamilj och finns det verkligen en typ av familj som kan klassas som sådan?

Känner ni mig ännu bättre än så anar ni nog att mitt svar på den frågan är nej. Eller ja. Beroende på hur man formulerar svaret. Jag skulle svara så här:

"En kärnfamilj är en familj där ömhet, respekt, glädje och kärlek bygger grunden för en gemenskap där alla känner sig delaktiga och lika mycket värda."

Jag fick ett svar av Sofia angående mitt tidigare inlägg om regnbågsfamiljer och insåg att jag inte är så påläst som jag skulle önska. Jag kopierar in hennes svar direkt:

"...det är lagligt att inseminera två tjejer i Sverige, men längre köer & man får inte skaffa syskon med den andra mamman sen om man skulle vilja det. Kostar olika i olika län också så även här kan det bli en dyr historia. (men såå värt det)

Adoption är också det lagligt i sverige nu av homosexuella par, men det finns inga?? vad jag vet givarländer som går med på att homosexuella adopterar. Så det kan bli en låååång process.
"

Tack för upplysningen Sofia! Och tack för att du fick mig att återigen börja tänka. Vad tänker jag på? Jo, jag inser att jag under mina 4 år på lärarprogrammet har blivit matad med den klassiska gamla kärnfamiljen med mamma, pappa, barn och att denna familj väldigt sällan ifrågasätts och diskuteras. Vi går ut som färdiga lärare, redo att möta Pelle och hans mamma och pappa. Självklart är Pelle mammas och pappas biologiska barn. Är Pelle standard? Nja.

Jag ska i dagarna skriva en artikel där jag belyser ett valfritt ämne inom förskolan. Nu har jag alltså ett tillfälle att lära mig mer om ett ämne vi läst så lite om på utbildningen. Vilka barnfamiljer möter vi i förskolan och hur kan vi förbereda oss på dessa möten?

Jag har lånat en lunta böcker idag:

- Uppväxt, familjeformer och barnens bästa av Ingrid Söderlind.

- Mot alla odds - regnbågsföräldrars berättelser om att bilda familj och få barn av Karin Zetterquist Nelson

- Adopterad - lämnad. Vald. Och sen? av Lotta Landerholm

- Familj i förändring av Gunilla Maria Olsson

- Död åt familjen av David Coop

- Förskolebarnets relation till sin familj - förändrade förutsättningar och föreställningar av Bo Blomquist

Det är nästan synd att det är ett litet arbete som ska skrivas. Det är roligt att skriva om saker som engagerar.

Snart är det valborg

Det har lite undgått mig i år och insåg häromdagen att jag inte har nåt inplanerat alls. Nu verkar det dock bli nån form av galej uppstyrt här i Ryd så jag går nog inte lottlös ur kvällen. Grill, öl och vänner kan göra vilken valborgskväll som helst rätt nice.

Man måste inte åka till Uppsala har jag hört. Född och uppvuxen utanför Uppsala som jag är har jag ändå aldrig festat där på valborg vilket ju egentligen är skamligt. Tittade ju på forsränning och mösspåtagning de flesta år som liten med familjen men sen vi flyttade därifrån (innan jag började med festande) har jag liksom inte återvänt.. Västergötland blev hemma. Nu är jag mitt inne i att göra Linköping till hemma. Det har tagit några år.. Studentlivet levs lite i en bubbla och korridoren känns sällan som ett hem.. Nu ska jag förhoppningsvis få jobb och bosätta mig här i något annat än en korridor om allt går som jag tänkt (ja, jag vet, jag har ändrat mina planer) så nu ska jag försöka hitta min plats i staden.. Det går nog bra tror jag!

Kom an vår, jag är redo!

 

Ahoppat upp CSN idag. Bland annat på dessa glajjor. Linnen, strumpbyxor och annat viktigt fick också åka ner i kassen. Det är vår och jag är redo!


Det där håret

Så här blev det typ

 

inte världens bästa bild kanske, men man kan inte få allt..


Nu fick håret ryka

Ja, idag så klipptes skiten av! Det är vår och håret var slitet. Mot nya äventyr!

Ni får se hur det ser ut när ni ser mig tror jag.. Har en bild, men den är inte rättvis mot håret och jag ser muppig ut så jag återkommer med det. Kort är det i alla fall om man jämför med förut. Det känns skönt!


Yey!!

Kort kan jag bara säga att jag är toknöjd med dagen. Jag hade bestämt mig, och så fick det bli! Sista pinnen i hoppklass 1 plockades idag och nu är jag och Kezo klass 2-ekipage på heltid! Äntligen! Så jäkla härligt!!

Jag gör kvällen till en bra kväll och lyssnar till sommarens bästa so far!


Agilityhelg

Idag har jag varit på agilitytävling ute på LBK. Inofficiell som uppvärmning inför morgondagens officiella i Söderköping. En hoppklass och en agilityklass körde jag med Kezo.

Hur gick det då?

Agilityklassen missade vi ett kontaktfält så jag valde att ta om det hindret och därmed diska ut mig. Kontaktfält är alltid sånt som krånglar med för lite träning så det var inte oväntat. I övrigt ett lopp med härlig fart och motor!

Hoppklassen gick inte riktigt som jag planerat i vissa byten och på ett ställe hann jag inte riktigt med ett framförbyte vilket resulterade i en rivning av hindret. Trots detta hade vi largeklassens snabbaste tid! Känns sjukt kul för det var hundar med som alltid tidigare slagit oss tidsmässigt och även om inte de gjorde perfekta lopp idag så gjorde ju inte vi det heller. Springandet i rydsskogen verkar ge resultat på banan?

Hoppklassen resulterade i en fjärdeplats och jag är nöjd med dagen. Det viktigaste var att åka hem med bra känsla i kroppen inför imorn och det gjorde jag. Nu ska jag bara ladda om och tänka att vi KAN. Jag måste banvandra imorgon med vetskapen att jag och Kezo när vi jobbar tillsammans faktiskt har fart och hindersäkerhet så det räcker till en pinne i hoppklass 1. Med fel inställning går det aldrig. Jag måste tänka: rätt, snabbt och roligt!


Hej igen!

Ja, det är jag igen. Jag tänker, alltså måste jag skriva. Och nej, det är inte djupa tankar om livet jag tänker. Det är tankar om hälsningsfraser på msn. Hur hälsar vi där och vad betyder de olika sätten att hälsa?

Min standardfras är: hej hej

Varför? Jadu.. Hej bara känns kort och opersonligt. Avbrutet på något vis. hej hej är lagom och bra. Lite gladare men inte alldeles sprudlande.

Andra varianter man kan använda och min tolkning på dem kommer här:

Hejsan - Jag är glad att höra av dig och lite försiktig.

Tjena - Följs ofta av: Hur e läget? Lite coolare, lite yngre.

Tja - Kort, enkelt, tufft.

Hallå - Antingen med ? som betyder, är du där? eller med ! som betyder, jag vill dig nåt nu!

Ida! - Eller det namn på den man tilltalar. Betyder, du jag vill dig nåt viktigt. Pronto!

Vad hände igår? - Här skippar vi hälsningsfrasen. Man väntar information och man vill ha den nu.

Alla dessa fraser har olika varianter och kan kombineras med olika antal utropstecken och smileysar för önskad effekt. Vilke hälsare är du på msn?


Är det inte lustig det där med shopping?

CSN dunkade in på kontot idag i vanlig ordning. Välbehövligt till mitt stackars konto.

Då pengar ju är till för att användas och vi går mot en ny säsong kändes det dags för lite shopping. Sagt och gjort. Adde och jag tog oss ner till stan för att sätta sprätt på pengar. Tänkte vi.

Men jag förstår inte varför det alltid blir så att när man VILL handla och faktiskt har nån krona att lägga, nej, då hittar man ingenting som duger. Hade jag varit pank kan jag lova att jag velat ha typ allt. Så är det jämt tycker jag.

Jag handlade dock lite. 2 par tights och ett linne. Men det är ju basgrejer som jag redan inne visste jag behövde. Det där roliga som piffar till våroutfiten det ville inte riktigt hamna i mina kassar idag.

En av anledningarna till att det var svårt idag tror jag är att jag inte bestämt mig för hur jag vill se ut i vår. Spretig stil har jag väl alltid haft, men brukar ofta vara ganska på det klara med vad jag vill ha och inte. Men den här våren känns svår. Färg, det är nog det enda jag vet att jag vill ha.

Vad klarar jag mig inte utan i vår? Tipsa mig gärna!

Trodde jag ja!

Att jag klarade mig från kräk? Icke. Imorse vaknade jag av den karaktäristiska känslan av illamående. Check på den! Dock hade jag tur. Det var några snabba snack med Ulrik under morgonen och sen har jag sakta men stabilt återgott till respektabelt skick.

Konstigt det där att när man slappnar av och tänker Yes! Jag klarade mig! Då kan kroppen helt plötsligt lägga ner energi på att bli sjuk. Det är som när man har VFU. Kroppen vet att det inte är så många veckor man är ute och att sjukdom då är typiskt dumt. Så den håller sig frisk. Sen när VFU:n är slut och kroppen slappnar av och tänker Yes! ja, då sparkar det ena efter det andra lös.

Jag har en smart kropp. Den tänker.

I´m alive and kicking

Jag gör bara andra saker än att blogga.

- Jobbat två dagar
- Sökt jobb
- Hängt med nära och kära
- Ah, men typ

Dagens bra och dagens dåliga

Jobbat idag på förskolan. Gick upp halv fem vilket gick bättre än förväntat. Såg fram emot att jobba och då är det ju alltid lättare! Kom i säng 23 igår vilket är tidigare än på länge och det underlättade ju säkert det med!

Det var kul att jobba dessutom! Barnen var jättemysiga idag och på bra humör. En våreffekt kanske?

En mindre bra sak hände dock. En pojke kräktes under min uppsikt så jag fick sanera både honom och mattan han kräktes på. Fick dessutom sitta med honom i knät medan vi väntade in hans mamma. Självklart ingår det i jobbet och är smällar man får ta, men vore så typiskt onödigt att bli sjuk nu. Ska ju jobba igen imorn och har en del plugg denna veckan. Vitpepparkorn har intagits så nu håller jag tummarna!

När jag kom hem var vädret så fint och jag tänkte att jag var tvungen att passa på medan jag kände mig pigg så jag tog en springrunda i rydsskogen. Vet ni vad? Jag klarade femman idag!! Tog det rätt så lugnt men kändes förvånansvärt bra i benen! Nu gäller det att hålla i det här!

DÖMD

Jag hade typ skrivit ett inlägg, men det kom aldrig upp. Om torsdagen. Det var hur som helst helt kass så det kvittar ju.

DÖMD-helgen är nu till ända och jag kan konstatera att den gjort mig sjukt trött, men nöjd. Malin har varit här, vi har festat, skrattat, jobbat och festat mer. Jag har lärt mig nya saker om mig själv:

- Jag har sjukt fantastiska människor i min omgivning.
- Jag är glad.
- Jag är alltid lite sämre än Malin på singstar.
- Jag är trots det inte helt dålig på singstar.
- Jag är inte helt bra på huvudräkning i stressade situationer som till exempel när jag ska döma dart-tävlingar.
- Jag är bättre än D-groups regelpapper på att förklara reglerna i dart så folk förstår.
- Jag är inte asbra på att hälla upp vin och duka av på ett bord fullt med folk.
- Jag lyckas trots detta få folk att vara glada och nöjda med min insats.
- Jag är grym på att peppa igång efter att ha jobbat en hel dag och trots att jag är sjukt trött.
- Jag klarar mig på sjukt lite sömn.


I brist på mer påhittig titel så ja, det går bra nu

Snabb uppdatering innan jag drar vidare för peppning inför dömd.

- Har minskat midjemåttet till under första delmålet.

- Har minskat i vikt till under slutmålet (inte för att jag hade nåt delmål nu, men mitt jättegamla mål)

- Sprang ca 3,5 km nu på förmiddagen.

Nu är jag värd att ha grymt kul ikväll på DÖMD!!

Gitarren har dammats av

Ja, jag insåg att den faktiskt inte bara kan stå där. Den ska spelas på och inte bara av andra på fest utan av mig. I början kanske inte så bra, men tränar man inte blir man ju aldrig bra alls.Så nu har Adde börjat hjälpa mig med att få den stämd, öva på ackord och träna fingrarna att förflytta sig. Sakta men säkert lär jag mig nya saker. Den här gången ska jag inte ge upp!

Man kanske skulle producera nån form av text

Har inte skrivit något av värde på några dagar nu. Bara bilder. Ego.

Karin var ju här i helgen vilket var jättekul! Vi drack några öl på [hg] i lördags och var iväg på fotograferingen bilderna togs på i söndags. Det var en rätt kul grej att göra. Bli sminkad och fotad. Jag är nöjd med många av bilderna och alltid kul att ibland få känna sig lite extra snygg sådär.

I övrigt har jag tagit emot våren med glädje. Storstädning igår och shamponering av Kezo. Idag en promenad till och från Campus där jag hängde en stund med Julia, Maria och Anja. Hemma igen blev det lydnadsträning med odjuren och tvättande.

Imorgon ska jag jobba i Tranås igen. Träffa de små underbara igen blir jätteroligt. Att jag dessutom fick ett samtal från förskolan om att jag inte behöver börja förrän kvart i tolv gör inte massor. Sover inte alltid så länge om nätterna nu för tiden så behöver nog sova ut lite inatt för att orka en dag bland 17 små trollungar.

Ikväll är det bokcirkel på boken Jag är femton och jag vill inte dö. För första gången sedan vi startade cirkeln som vi läst en bok jag inte tyckte var direkt bra. Ska bli spännande att se vad de andra tyckte.

Nån bild till kanske

Vi tog ju gruppbilder också

 

 

 

 


Man tror ju att man är normalsnygg..


 

 

 

 

 

 

 

 

 

 


Det går bra nu

Nej, pengar rullar inte in nånstans. Men prisa gud, skatteåterbäringen var på nästan 8000 riksdaler så i juni rullar dom in!

Andra bra saker som händer är att Karin kommer hit idag. Vi ska på fotografering imorn. Nån sån där gratisgrej jag blev inbjuden till så jag tar med mig lite folk och åker dit. Jag menar. Man lär ju bli snygg nu när man fått grym solbränna av all sol som varit hela vintern! Öhh.. Blek är mitt andra namn.

Malin min vapendragare nästa helg då DÖMD går av stapeln anländer i full fart med tåg på torsdag. 21,5 liter fulvin väntar henne i mitt badrum. Lagrat på fat i äkta plast. I hela 7 dagar. Awesome!

Jag och Adde sprang igen idag. 3 km. Vi tyckte oss ha ett ökat tempo och lovade oss att försöka oss på 5:an nästa vecka. Troligen kommer jag under vissa delar av den vändan känna smak av blod i min mun och en känsla av död muskulatur i benen men tar jag mig runt är jag bäst.

 

Hon gillart!


Högskoleprovet

Idag skriver många stackars satar högskoleprovet. 8 timmars mardröm. Har själv skrivit det två gånger. Fråga mig inte varför jag skrev det gång två för jag fick bra redan första gången. Mycket vill ha mer kanske?

Båda gångerna var det i alla fall riktigt tufft. Tuffa texter i både engelska och svenska. Svåra ord i svenskan (tur att svenska är ett av mina bättre ämnen) och en matematikdel som heter duga.

Just matematikdelen var jag helt övertygad om att jag på många ställen fattat helt fel på då många delar kändes så lätta. Kartor, diagram, procent och sådant flöt på riktigt fint. Vilket övertygade en gammal "jag låg alltid näst sist i matteboken i klassen och det för att snor-Pär alltid var sjuk" om att hon med all säkerhet missuppfattat hela skiten. Döm om min förvåning när jag satte riktigt höga poäng på den biten. Jag hade inte fattat fel! Jag hade rätt!

Sammanlagt fick jag 1.1 och då medelpoängen det året var 0.95 så är jag ju lite mer än medelsmart. För högskolepoängen mäter sånt bra va? =) Andra gången fick jag typ samma så det var ju onödiga 8 timmar..

En för alla, alla får barn?

Igår råkade jag som vanligt nu för tiden sitta uppe rätt länge vid dator och teve i brist på trötthet. Slötittade mest till en början men fastnade vid, nån serie med okänt namn, då jag såg att programmet handlade om ett lesbiskt par och deras dotter. En var biologisk mamma, den andra var mamma.

Problematiken genom programet handlade om huruvida ett homosexuellt par var lika bra föräldrar som ett heterosexuellt. Ett ständigt aktuellt ämne. Ett viktigt ämne. Hur avsnittet avlöpte är oväsentligt och blir bara tråkig läsning så jag hoppar direkt in på mina tankar i ämnet.

En anledning till att jag ser detta som ett viktigt ämne, ett ämne jag brinner lite extra för, är för att två av mina bättre vänner gifte sig hösten 2008. Sabina och Sofia. Jag var toastmaster och det var ett väldigt fint bröllop, som de flesta bröllop som sker av kärlek ju faktiskt är.

För de flesta par eller äkta makar i vuxen ålder sparkar ju den biologiska klockan igång förr eller senare. Så även för Sabina och Sofia. Men både du och jag inser ju ganska snart att här finns svårigheter som de flesta heterosexuella par inte behöver tampas med. Vi som hängt med på biologilektionerna vet att det enklaste sättet att få barn är genom att en kille och en tjej ligger med varandra. Man behöver inte ens lämna hemmet.

Sofia och Sabina hade en mycket längre process framför sig. Adoption var uteslutet. Det är inte lagligt (??) och de ville gärna att en av dom skulle vara biologisk mamma. De ville heller inte ha någon pappa som hävdade rätt till umgänge så seminering återstod. Inte heller det är lagligt i Sverige (??) så därför återstod Danmark och ca 7000 kr per försök. Regelbundna ägglossningstester. Ilfart till Danmark vid positivt resultat. Betalande av mycket pengar. Flera gånger för det lyckas sällan på första försöket heller.

Till slut visade stickan ett plus och nio månder senare föddes Thea, en mycket mycket älskad dotter till två människor som dessutom älskar varandra djupt och innerligt.

Alla barn behöver vuxna förebilder. Men är inte personlighet viktigare än kön? Är inte kärlek och en innerlig önskan om barn viktigare än den svenska "kärnfamiljen"? Är det inte dags att inse att vi lever år 2010 och att alla människors lika värde någon gång faktiskt borde införlivas även i verkligheten?

 

Jag ska nog dit. Ska du? http://norrkopingpride.se/


Diggar mina nya lurar


Origamera mera

 

detta har jag gjort helt själv idag på min utbildning. Ja, universitet.


Utbildningsvetenskap vs Tekfak

Min vän Adde pluggar till tenta den här veckan. När han inte springer med mig. Adde är D:are. Han löser uträkningar som täcker en sida eller tre med konstiga formler och tecken. Jag har inte ens försökt förstå. Han har inte ens försökt förklara.

Idag har jag, utbildningsvetenskapare, varit på workshop i Norrköping. Jag har lärt mig hur man i grupp snabbast monterar ihop en biltemapenna, beskrivit bilder på folks ryggar och vikt en kub (inte en fyrkant och inte en kvadrat, nej, en kub!) i färgade papper.

Livet är mer eller mindre tufft.

Hurtigast i stan. Eller i alla fall rätt hurtig.

Idag drog jag och Adde ut på veckans andra runda i rydsspåret. 2,5an idag också men idag blev det även lite före och lite efter så med lite vilja kan jag nog säga 3 km! 5 km i slutet på maj borde gå fint tycker jag!

 

tänk att få inträda i denna midjan igen?Nu är det bara det där med plugg kvar då. En bok ska läsas och det idag. Planerar i skrivande stund några timmar på biblan på campus. Bort från teve, bort från dator.

Mål att jobba (jogga) för

Idag fick jag med mig Adde, eller om han fick med mig, eller om vi fick med varann, ut på en springvända i rydsskogen. 2,5an tog vi oss runt och jag kan dessvärre inte skryta med pigga ben. Men runt kom jag och det är huvudsaken.

Jag och flickorna har nästan bestämt oss för att anmäla oss till Blodomloppet och springa 5 km där. 27 maj är det så borde ganska lätt hinna träna upp mig så jag klarar det. Bra att ha något att träna för och en rolig grej att göra tillsammans!

Nu är jag medlem på Gratisbio

På tips av Malin gick jag idag med på Gratisbio.se. Man samlar helt gratis poäng där och får presentkort på bio och kan även tävla om massa saker! Helt klart värt en chans! verkar inte alls särskilt bökigt att ganska snabbt få ihop en del poäng!


10 veckor - en utmaning

10 veckor har jag kvar på min utbildning. Än så länge står jag utan jobb och utan lägenhet där jag tänkt bo. Nu börjar nedräkningen! Söka jobb, söka lägenhet och plugga gärnet för att klara det här med glans!

Nu kör vi, full fart!

Värsta bra dagen

Vaknade lite lätt hopskrynklad i Karins något för korta soffa. Åt mysig frukost hos Karin och begav mig sedan hem till mamma igen. Sedan har dagen varit så här:

- God påsklunch

- Agilityträning i Hjo med mamma som coach. Gick för det mesta bra. Kondition behövs hos både mig och hund.

- Skönt häng vid numera befintlig dator hos mamma.

- Start av eld med gamla brädor och ris.

- Eldvakt med mamma och Ted.

- Eldvakt själv. Mamma anländer med ett stycke glas rödvin.

- Eldvakt drickandes ett stycke glas rödvin.

- Ätandes av mat drickandes ett stycke glas rödvin till.

- Ätandes glass och mammas egentillverkade chokladsås.

- Matkoman checkar in.

- Lite surfande och ja, ni ser ju, bloggande.

- Nu ska jag snart sova i sjukt skön säng.

Vintern rasat ut.. lalala.. I like det vi kallar vår.

Puss på er!

Påskafton med Karin i Mariestad

Guitar Hero, Lips och utebliven utgång på grund av lång kö, för dyra inträden och ont om folk på stället utan kö.

En nykter Ida hade trevligt eftersom Karin vad med! Hon har haft trevliga dagar hela påsken med vänner och familj!

RSS 2.0