Jag tänker att.. vad gör det om hundra år?

När jag läser min egen blogg (jag gör det ibland för att jag tycker den är bra, är det udda?) inser jag att det är hund, springa och nån enstaka gång lite jobb.

Jag har inget liv kan ni då ana?

Frågan är då, vad är ett liv? Enligt vår handledare på jobbet idag. Han som ska få oss att jobba tillsammans som ett team. Typ. Enligt honom finns det två saker i livet vi måste göra.

1. Välja

2. Dö

Det där med att dö tänkte jag vänta med. Så då väljer jag istället att glida med livet och göra det jag känner för. För tillfället är det vår och fint väder. Agilitysäsongen har dragit igång och jag är sugen på att komma i form. Så då tränar jag agility och springer i spåret. När jag inte jobbar.

Jag träffar mina vänner. Alldeles för sällan för tillfället men jag träffar dom. Dricker ett glas vin och funderar om saker som har med jobb, livet och kärleken att göra. Jag ska bli bättre på det. Göra det oftare. Men i övrigt är jag inte helt missnöjd med det jag kallar mitt liv. Jag har en underbar sambo, underbara vänner och en underbar hund. Ett jobb jag trivs med även om jag får gråa hår vissa dagar. Vad mer kan jag önska?

Genrep och framtidsplaner

Idag åkte jag ut till LBK för att träna agility med Hedvig och Sofia inför helgens tävlingar. Vi hade ganska kort om tid då det var kurs idag så en kortare kombination sattes upp. Ett annat gäng var redan på plats och hade också satt upp en kombination så det blev dubbelt upp!

Den här satte jag upp:Threadle - gick helt ok men kändes lite ringrostigt till en början. Men det finns där!

Runt - Satt inte alls lika bra som jag trodde. Jag måste trycka runt mycket själv för att han ska springa runt hindret. Mer fokus på att få in kommandot utan fysisk hjälp alltså!

Tajt sväng tillbaka - Valde att inte göra jaakko här utan drog tillbaka istället. när jag inte följde med hela vägen gick det riktigt bra att dra ner honom utan att svängen blev för vid.

Staket - Gick kalasbra!

Övning nummer två var fart, blinbyte och fart igen. Jag sprang som hejsan och Kezo hängde på. Säker på hinder och en bra genomkörare att bara få springa fort och trycka på!

En annan rolig sak med dagens träning var att Sofia körde med sin Stacy. En ung och lovande tik som, om allt går vägen och hon utvecklas bra, ska paras till vintern.. Jag blev inte mindre intresserad av att träffa henne! Fartig, kampglad och häftig på banan. Lugn och avslappnad utanför. Rätt ointresserad av omgivningen men inte rädd. En sån hund som jag vill ha alltså!

Det där med valp är inte helt avlägset nu alltså.. Stacy är en sheltie. Jag står också i kö hos en större uppfödare med fler bra tikar. Vi får se vad som händer men det är kul med en tik på nära håll där man får veta allt som händer =)


Plötsligt händer det

Förra veckan klickade jag av en slump in mig på Nikes facebooksida där man kan designa ett par skor. Kul tänkte jag! Jag har ju tid att fördröja så varför inte testa det. Så jag klickade och fixade och vips så hade jag fått till en, enligt mig, snygg sko!

Döm om min förvåning när jag några dagar senare går in på facebook och ser att jag visst var med i nån form av tävling med den där skon, och VANN! Förra veckans snyggaste sko var det enligt juryn. Wohoo!!

Vad vann jag då? Skorna såklart! Till ett värde av 1380:-

Nu har jag varit inne och lagt ordern så om ca en månad kommer dessa snygga skor till mig på posten!

 

Awesome!


Run with the wind

Nu blåste det inte ett skit idag utan var bitvis ruggigt varmt i spåret ute i Malmslätt. Men jag tog mig runt femman idag! Sista kilometern var tung. Riktigt rung. Men i övrigt kändes det bra!

 

Får springa 120 meter extra nästa gång då spåret visst inte var exakt 5 km men men. Ett delmål med säsongen är att ta 5 km under 30 minuter. Det känns väl inte så avlägset?


Framförbyten i påskvärmen

Framförbytesträning stod på schemat under gårdagens agilitypass. Jag åkte ut söndag morgon och möttes av en lugn och tyst brukshundklubb. Jag började med att sätta upp den här kombinationen:

Kallade in över ettan så att han fick en bra linje över 2 mot 3. Mellan 3 och 4 gjorde jag ett framförbyte vilket jag också gjorde mellan 6 och 7. Det var egentligen inte nödvändigt men ska det tränas framförbyten så ska det och det kunde ju lika gärna vara så att vi skulle vidare åt andra hållet sen!

För att ändra lite lade jag sen till ett slalom. Jag började på höger sida om slalomet. Eftersom Kezo kan jobba själv i slalom fast jag fortsätter framåt (sjukt duktig har han blivit!) sprang jag förbi honom och framföbytte mellan 2 och 3 medan han tog slalomet. På det sättet var jag rätt placerad när han kom så att han kunde hitta linjen mot nästa hindret utan problem. Mellan 4 och 5 framförbytte jag också för att få kortast möjliga väg mot mål och därmed kunna springa fort.

Kontaktfäl skadar ju heller inte att få in i varje pass så jag gjorde även den här kombinationen. Eftersom jag måste stanna med honom vid nedfarten till balansen var jag sedan tvungen att springa väldigt fort för att vi skulle komma rätt upp mot nummer fyra så att linjen mot 5 blev bra men på andra försöket satt det fint! Framförbyte mellan 5 och 6 och 7 och 8.


Bra saker med passet: Jag sprang på bra och Kezo också. Självständigt slalom och bra kontaktfält.

Dagens problem: Ett genomgående problem var att Kezo ibland smet bakom ryggen vid framförbyte och även om det gick så fick vi jobba på att få till det. Tills jag efter ett tag hörde Eva-Maries stämma: Det är bra att byta nära nästkommande hinder och se till att komma över hela linjen så att Kezo får ordentligt med plats.
Helt plötsligt blev det så enkelt. Jag har en förmåga att byta för snävt inpå Kezo och då hamna så att jag måste dra med honom runt. Det ska inte behövas. Byter jag ordentligt så jag hamnar på andra sidan linjen kan han springa vidare på linjen och veta vart han ska då jag placerat mig rätt. När jag fokuserade på det och verkligen jobbade genom hela bytet fick vi ett helt annat flyt. Måste tänka på det vid framtida träningar och banvandringar! Framförbyten är ju egentligen vår grej då det håller uppe hans fart. Men då måste de göras rätt!

2,5 km i spåret

Dagens motion. Kändes bra i benen men fick lite håll bitvis. Kan bero på för dåligt vätskeintag.

Sprang i spåret i Malmslätt idag. Jag gillar omväxling. Jag gillar också känslan av att ha gjort nytta. Gillar mindre känslan av att det egentligen var skit samma att jag sprang eftersom jag inte gjort annat än ätit det sista. Eller jo, klart. Hade jag inte sprungit hade det väl varit ännu värre. Men som en ballong känner jag mig.

Imorn ska jag iväg på ett agilitypass på morgonen innan jag åker ut till Malmslätt igen. Hoppas vakna i tid så att det inte blivit för varmt när jag ska träna. Men vägrar sätta väckarklockan den här helgen. Jag har inte haft mer än tre dagars ledigt sammanlagt sen i somras. Jag är trött.

eftersom det tydligen är etikett på det

GLAD PÅSK!!(resultat av att bildgoogla påskkärring)

Kezo motionerar del 3 och Ida meeee

Dagens pass:

1. Cykeltur med Kezo som enligt RunKeeper blev:

4,24 km

22,45 minuter

5,22 min/km

10 sekunder snabbare per km än förra gången men är svårt att mäta då det ska stannas och kissas och bajsas och sånt. Nästa gång ska jag nog rasta ordentligen och värma upp före så det bara är att köra igång direkt på cykel. Vi varvar fortfarande mellan trav och galopp i olika tempo och han kändes fin idag!

2. Joggingtur med Yasha som jag inte mätte då jag inte har nåt bra att ha telefonen i när jag springer. Måste skaffa en armförvaringsgrej tror jag.

I vilket fall så höll vi oss mest till stigar idag vilket känns väldigt bra för min motivation då jag trivs bäst där. Variation gillar jag och lite mer kuperat med blandat underlag håller mig vaken och pigg. Vi joggade ca 20 minuter och jag kände mig pigg och fräsch i ben och flås större delen av tiden. Yasha var väldigt bra att springa med då hon har en bättre grundfart i trav än Kezo och bitvis hjälper till att dra lite framåt.

Så gör hon det igen

Ketchupmamman alltså.

Jag har länge funderat över hur jag skriver ett inlägg om varför jag tycker det är viktigt med delad föräldraledighet och varför jag vill ha det så när jag får barn. Men så tänker jag. Vem är jag att prata om något jag ännu inte upplevt? Jag kommer också stå där sen och vilja vara hemma! Möjligheten är ju rätt stor att jag gör det. Det tror jag också. Det är då jag hoppas att mannen i mitt liv fått en bättre information om sin roll än Ketchupmammans och ryter i och kräver sin rätt. Sin rätt att vara pappa.

Så läs vettja! Hon är fantastisk på att få det att låta så enkelt.

Kezo motionerar del 2

Dagens övningar bestod i:

- Skritta i högt blåbärsris för att möta upp Julia vid motionscentrum Ryd.

- Promenad med Julia ca 3,5 km

- Skritta upp och ner för branta bergsknallar

- Springa lös och hoppa över omkullvälta stockar i skogen

- Hoppa Idas egengjorda studskombination med tre små hopphinder byggda av grenar 4*3 hopp

- Springa av sig lös en bit

- Skritta hem från Rydsskogen

Helgens hoppteknikkurs satte visst sina spår! Kezo verkar trött och nöjd. Jag är nöjd.

Nu ska jag bara:

1. Komma ihåg var jag satte upp studskombinationen

2. Hoppas att ingen förstört den

Snyggblogg

Visst har jag fått fint här? Kanske måste du uppdatera sidan för att se. Jag är nöjd!  Nej. Det är inte jag som gjort den =)

Dagen har för övrigt rullat på i kalasväder, glada barn och en rätt glad Ida. Sådde luktärter med barnen på förmiddagen och tackade högre makter för min kollega som hade bättre koll på hur man gjorde än jag.

Efter maten fick jag ett tokryck och fick med mig alla barnen på en ommöblering i två av våra rum. Nu ska vi förhoppningsvis få bättre och lugnare lekar en stund framöver. Omväxling förnöjjer!

 

Imorse hade jag och hundarna det såhär fint.. Vädret piggar upp, helt klart!


Hoppteknikens andra dag

Idag bar det av för ytterligare en dag där vi skulle drillas i att få hundarna att hoppa så ekonomiskt som möjligt i en bana. Banan bestod i 30 hinder och delades upp i olika kombinationer. Den första var slutrakan. Vår akilleshäl. Dessvärre blev inte den delen filmad men efter att ha testat olika varianter insåg vi att det jag måste göra för att få honom att dra framåt. Det är att springa och det fort. Som jag sprang sen! Snabb som blixten.

 

Framförbyten, springa runt, "skråa" (när hunden tar hindret diagonalt för att spara tid), hoppa oxer rakt och snett och mycket mer fick vi in i övningarna idag. Sammantaget kan man säga att Kezo springer, när jag springer. Han är dessutom väldigt säker och kan alltså springas ifrån utan att det inverkar negativt på hinderföljden. Han tar linjerna bra och kör allt vad han kan för att komma ikapp. Vilket ju är syftet med att springa ifrån.

 

Ett par av övningarna finns på film här.

 

'

 

Avslutningsvis körde vi hela banan en gång. Det gick riktigt bra! Fast vid hinder 20 (där en vanlig bana brukar ta slut) tyckte Kezo att det kunde räcka. Ganska förståeligt med tanke på att han hoppat konstant hela helgen. När jag sa åt honom att köra klart gjorde han dock det och tog slutrakan med kraft och fart!


Hoppteknikens första dag

Igår var den första dagen av två på hoppteknikkursen för Eva-Marie. Mycket nyttigt var det!

Kezo är rätt bra på att trycka ihop sig när han hoppar. Nästan för bra då han bromsar sig fast han inte behöver på en raksträcka. Länga ut och rulla på. Han måste känna sig avslappnad och säker på att det här med att hoppa, det är han bra på! Ju fler språng han fick ta desto mer flyt fick han och ett par övningar som passar honom har jag fått med mig hem så att jag kan fortsätta träningen på hemmaplan.

Dagens andra träningspass filmades. Då hade Kezo börjat hoppa lite bättre och behövde bara bromsa upp sig lite ett par gånger.

 

Jag tycker det ser väldigt fint ut och framförallt är jag så glad över att han rätar upp sig och tittar framåt över hindrena när han hoppar. Det är en stor förbättring som gör mig extra glad!

 

Idag ska vi iväg och köra bana på 30 hinder som ska delas upp i fem olika kombinationer och mot slutet köras hel om vi känner att vi orkar. Ska bli kul att se vad vi får för dom idag!


Ett gammalt jobbmål

Jag hittade ett inlägg från när jag nyss börjat jobba där jag skrev ner ett mål med jobbet som jag hade. Hur gick det med det egentligen?

Bra för det mesta skulle jag vilja säga. Framförallt har jag jobbat mycket med förebyggande arbete. Vi pratar ofta och mycket om hur vi löser konflikter och hindrar dem från att uppstå.

- vad händer egentligen i kroppen när vi blir arga? Vill vi slåss? Vill vi sparka? Vill vi skrika eller bara gömma oss nånstans?

- vad ska vi göra för att ingen ska ta skada när vi blir arga? Ska vi springa ett varv runt huset? Sparka eller slå hårt i en vägg för att bli av med ilskan i fötterna och händerna? Sätta oss och prata eller bara göra något annat en stund?

Sen har jag ganska hårda regler. Jag tolererar inga beteenden som skadar andra. Nolltolerans är mitt motto och det mår vi alla bäst av. Barnen blir trygga av att veta vad som gäller och på frågan vad jag var bra på fick jag av barnen svaret:

- Du är bra på att säga till på skarpen!

Att vara bestämd betyder inte att jag inte är glad och berömmer de bra beteenden. Jag tror att en av mina bästa egenskaper som förskollärare är att jag inte är det minsta långsint alls. Jag kan vara rasande och riktigt arg om det behövs men när allt är utrett är det glömt. Då måste vi gå vidare. Då måste vi sätta oss ner och hitta på en ny aktivitet som fungerar bättre för det aktuella barnet eller den aktuella barngruppen. Det tror jag är viktigt. Bli gärna arg. Men visa att ilska inte betyder att du inte älskar. Ett barn som känner sig omtyckt och älskad klarar av en tillsägelse.

Nu blev det här långt. Har du orkat hit blir jag glad. Och glöm inte. Utan ett fungerande klimat i gruppen kommer ingen kunbskap att inhämtas.

Kursstart, helg och kurs igen

I torsdags startade agilitykursen som jag är hjälpinstruktör på tillsammans med Hedvig, Johanna och Johanna. Hedvig och jag hade första träffen och sen blir det varannan torsdag framöver.

En salig blandning av raser var det och alla ekipage hade den gemensamma nämnaren att de var jätteduktiga! Kul med en nybörjarkurs där alla verkar få till det redan dag ett!

Ett par varv på en klass 1 hoppbana hann vi springa själva innan kursen startade och den glada nyheten där var att det kändes fort och såg ut att gå fort på håll enligt Hedvig. Jag fick springa på för att hinna med och Kezo jobbade framåt! wohooo!!

Eftersom agilityn känns så kul just nu är det extra roligt att jag fick en plats i en hoppteknikkurs till helgen. Imorn bär det av för dag ett och det ska bli kalaskul!

Nu inväntar jag en vegetarisk pizza och ska ta helg med Adde.

Kezo motionerar del 1

Målet "få-kezo-att-springa-fortare" har pågått ett tag. Idag tog jag steget lite längre och använde min nya vän Run Keeper för att börja mäta hur långt och hur fort han springer när vi cyklar. Tanken är att lättare kunna se att han utvecklas och blir snabbare.

Dagens resultat blev:

4,16 km
23 minuter
5,32 min/km

Lite långsammar än när jag cyklar till jobbet alltså men då börjar vi med en långsam uppvärmning och en långsam nedvarvning när Kezo springer bredvid vilket ju drar ner slutresultatet något.

När vi kör i spåret (vill inte låta honom galoppera fort på asfalt för mycket) varvar vi mellan snabb galopp - långsammare galopp - snabb trav. Än så länge inte så många och långa sträckor med riktigt snabb galopp men det ska sakta men säkert öka.

Han kändes fin idag. Ett par gånger tryckte han i riktigt ordentligt med bakkärran så att han fick det där trycket han sällan har, men som jag strävar efter. När vi gick av oss en liten vända på hemmaplan sen var han fortfarande pigg och framåt så helt utmattad blev han inte!

Full fart vid ett annat tillfälle med Juni


Lite tisdagsbak sådär bara

 

 

 

Chokladmuffins med chokladbitar. Gött mos. Eller muffin.


Den dagliga cykelturen till jobbet

Jag har RunKeeper på min nya telefon. Har börjat testa det lite och tänkte att det ju vore kul att veta mer exakt hur långt jag har till jobbet. Idag kollade jag det.

 

I telefonen syns det hela i kilometer men när jag för över till datorn blir det miles. Översatt blir det:

4,42 km

4,48 min/km

Så ska jag ju tillbaka också. Alltså cyklar jag nästan en mil om dagen och ca 40 minuter tar det sammanlagt. Jag bränner drygt 200 kalorier dessutom.

 

 


Sinkar jag?

Det har ju som de flesta märkt blivit rätt varmt och gött nu. Vår liksom. Det som hänt då är att Kezo tycker det är rätt jobbigt varmt när vi tränar agility ute vilket vi gjorde igår och idag. Det sinkar farten.

Frågan är då. Sinkar jag farten i det stora hela också när jag tränar och han inte springer fort eller tränar jag honom att springa även fast det är varmt så han vänjer sig och då kommer speeda upp igen? Alltså. Ska jag låta bli att träna om han är varm och inte så snabb eller ska jag köra på? Han orkar ju ta hindren och verkar fortfarande tycka det är kul. Allt annat förutom fart får vi ju till rätt bra med lite övning..

PS. Han är absolut inte slö. Han saknar bara det där lilla extra trycket som jag jobbar på att få till..

Jag antar att svaret måste bli ja?

Frågan lyder: Är vi hundägare lite dumma på riktigt?

- Vi lägger flera tusen kronor för att köpa hunden/hundarna

- Vi betalar massor för mat, försäkring, veterinärvård, koppel, halsband, skålar, kurser, tävlingar etc.

- Vi lägger ner en stor del av vår lediga tid på promenader, träning och tävling.

- All ovanstående aktivitet sker oavsett väder.

- Sovmornar är för veklingar anser vi och ställer klockan på mitt i natten när det är dags att åka och tävla på de två enda lediga dagarna vi har under veckan.

Det här är såklart inte nog. Idag åkte vi ut till brukshundklubben för vårstädning. Kratta, elda grenar och bära löv i mängder under timmar som mot slutet kändes ganska långa. Det blev fint, men jösses vad trötta vi var! Att försöka sig på att leka när det var över var ju bara att glömma. Det får vi spara till en annan gång. Vi hade ju i alla fall tur med vädret. =)

Efter städningen åkte jag och Malin till HU för att träna lite. Hundarna hade ju mest fått ligga och titta på lövkrattandet så de ville ju göra nåt de också.

Varmt och lite slirigt var det men en rätt ok träning blev det ändå.

- Kontaktfält

- Springa framåt mot skål

- Threadles

- Slalomingångar och självständigt slalom

- Skick ut mot hinder

Ja, det kändes bra! Kezo var ganska varm och underlaget lockade inte till att springa jättefort men han var lyhörd och jag kände att jag handlade på ett sätt som gjorde att han alltid visste vad som gällde. Blev det fel korrigerade jag en liten detalj och vips så gick det som det skulle!

Nästa helg ska vi på hoppteknikkurs med Eva-Marie Wergård. Det ska bli jättekul och lärorikt. Lite mer utmaning behöver vi nu för att finslipa detaljerna. Lite snabbare, lite bättre. Det är målet med året.

Städardag och sånt

Ja, egentligen behöver jag städa hemma, men jag menade dock morgondagens städdag på hundklubben. Är vädret som idag kan det bli en trevlig dag! Jag sitter dessutom med i trivselsektorn och vi har planerat in en tipspromenad och lite smålekar för de som varit där och städat så det blir nog kul. Det är vad jag gjort nu på morgonen medan Adde sovit sött. Skrivit ut tipsfrågor, facit och tipslappar. Awesome är vad jag är.

Vår hundklubb har fått en ny styrelse i år. Som sig bör. Det roliga är dock att den verkligen är NY! Nytt blod rinner i ådrorna och stämningen har stigit markant på vår klubb. Det är mycket roligare att vara aktiv i en klubb där alla drar mot samma mål och där vi är EN klubb och inte olika sektorer som motverkar istället för samverkar. Heja Hedvig, vår nya ordförande. Fortsätt jobba fram vår klubb som du gör tillsammans med din braiga styrelse!


Sen har jag som ni sett hänvisat bloggen till cronebäck.se helt nu. Det går fortfarande att komma hit via gamla adressen som vanligt men cronebäck.se är vad jag heter nu!

Ett riktigt kojbygge kräver sin tänkare

Uppenbarligen är jag inte rätt kvinna för jobbet.

Byggde koja med barn på jobbet idag:

- Ida, varför satte du inte kudden här för? Det är mycket bättre!
- Aj då, tänkte inte på det..
- Nej, det är för att du är en dålig tänkare!

Ibland kan jag inte annat än instämma. Fast oftast beror det inte på att jag inte tänker. Jag tänker bara på för många saker samtidigt. Sannerligen är det ett av de mest framstående tecknen på att man är en dålig tänkare.

Dagens dagen

6.00 - vaknar

6.18 - går upp på riktigt med ont i huvudet

7.30 - börjar jobba

12.40 - sover en stund på rasten

16.30 - slutar jobba efter en rätt intensiv dag

17.45 - åker till hundklubben för uppstartmöte inför agilitykurs

19.00 - medlemsmöte på hundklubben

21.00 - tankar bilen och inser att bensinpriset är ruggigt högt

21.25 -  bloggar

Sen - går och lägger mig. Fortfarande ont i huvudet. Lång dag.


Dammigt och jäkligt

Men! När gång/cykelvägarna sopas rent på grus. Då är det vår på riktigt!


Grattis!

Idag fyller världens bästa Adde år! Grattis till dig!


Springa

Idag möttes jag och Hedvig upp vid ryds motionscentrum och sprang ett varv i spåret. Sen var det dags att plocka fram konerna och springa så fort vi kunde fram och tillbaka i sicksack. Det var sjukt jobbigt. Men förhoppningsvis nyttigt! Se upp på agilitybanorna i sommar för snart är jag och Hedvig i toppform!

 

Kezo blev smutsig. Då måste man duscha!


cronebäck.se

Nu kommer man visst hit via http://cronebäck.se också! Om man tycker det är coolare. Vilket det ju är såklart!

Adde fixar biffen. Och ja, det är ett Ä med i adressen.

TGIF

Alla bloggare som är något måste någongång ha använt den förkortningen. Även om jag är tre år försen eller nåt. Thank god it´s friday.

Fast den här veckan känns det inte så. Det har varit en riktigt bra vecka på jobbet där jag känt mig duktig, omtyckt och att det mesta flutit på. Hemma känner jag mig alltid omtyckt. Det är en fantastisk känsla.

Fast det är ändå kul att det är helg! Ikväll är det bokcirkel med flickorna. Jag har inte läst ut boken, men har i alla fall en uppfattning så kan vara med och diskutera. Imorgon ska jag fysträna med Hedvig på förmiddagen. Vi ska lära oss bli snabba, vändbara och bra på att accelerera. Precis som våra hundar. Vad hjälper det om hundarna kan springa fort när vi själva flåsar efter som två tunnor. Det ska bli ändring på det!

Imorgon kommer också min mamma hit! Vi ska handla, fira Adde som fyller på söndag och ha det allmänt gött. Det går bra nu kompis.


RSS 2.0