Glädjespridning, men på vems bekostnad?

Det är vår och vår betyder kosläpp. Överallt görs det reklam för detta event. Ja, för det är vad det har blivit. Alla försöker krama ut lite uppmärksamhet och pengar ur en dag där korna släpps på bete. Efter ett halvår i en mörk och tråkig ladugård. Inte konstigt de har spring i benen? Inte konstigt de sprudlar av glädje? Inte konstigt de ser lite stela ut.

 

Skulle vi inte hellre se kor som lugnt går ut om dagarna, för att de får gå ut varje dag? Hela året.


Kommentarer
Postat av: Hedvig

Åh vad bra skrivet!!! Jag håller så himla mycket med dig!!!

2011-05-09 @ 14:31:45
URL: http://trolleboll.wordpress.com
Postat av: Josefin

Jag med!!!

2011-05-09 @ 15:36:30
URL: http://www.nifesoj.se
Postat av: Anna

Och här kommer den tråkiga rådgivarens svar på det inlägget ;) - Självklart skulle det vara trevligt om korna skulle gå ute året runt - men då skulle det inte vara så mycket hagar kvar utan mer söndertrampad lervälling utanför ladugården :( Men hade vi haft ett annat klimat så varför inte? Men vill ni se en modern, ljus och luftig lagård så fixar jag ett guidat studiebesök på Öjeby - där det finns 300 ekologiska kor, som släpptes på bete i lördags. Glatt skuttande inför ca 3500 besökare :)

2011-05-09 @ 20:23:15
URL: http://www.stubbochsvans.webs.com
Postat av: Ida

fast jag vet inte om jag tar det argumentet fullt ut.. Den här vintern hade vi drygt 4 månader med mycket snö och minusgrader. De månaderna borde funkat utmärkt för korna att gå ute en stund om dagarna utan något enormt slitage på hagar. Jag kräver dessutom inte att ALLA stora hagar ska användas. Hästar har i alla tider fått gå i mindre vinterhagar och det har uppenbarligen, trots, lera funkat rätt bra. Anledningen är att ingen skulle acceptera att hästar går inne en hel vinter, oavsett lösdrift. Så varför accepteras det till kor?

2011-05-10 @ 06:59:25
URL: http://cronebäck.se
Postat av: Anna

Ja i vinter hade det kanske kunnat funka, men man har ju väldigt mycket fler kor än hästar på samma plats. Med tanke på att en högproducerande ko äter ca 50 kg foder och dricker ca 100 l vatten om dagen ger det som resultat en sisådär 40 kg koskit att ta hand om per ko och dag. Den vill man helst ha i gödselbrunnen och inte utomhus ;) Det finns faktiskt en del gårdar som släpper ut sina kor lite på vintern med, men det är inte så vanligt. Största anledningen är nog att det tar tid och kräver mycket jobb och så länge konsumenterna hellre betalar mer för att köpa vatten på flaska än att köpa mjölk (mjölkproducenterna får ca 3,50 kr/l) så tror jag inte det finns ekonomiskt utrymme för det merarbete som krävs för att ha djuren ute även på vintern.

2011-05-10 @ 11:05:53
URL: http://www.freewebs.com/stubbochsvans

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0