fina flickor skjuter ingen hare

Genusdebatten är glödhet just nu vilket såklart sprider vatten på min kvarn. Därför måste jag skriva ett inlägg till om en sak jag tycker är viktig.

Det här med vad som anses bra och inte bra. När vi tänker på genus ser vi att något måste göras. Så vad gör vi? Jo, vi gör om flickorna. För det är deras beteende som anses mindre värt. Att vara mjuk, rar och försiktig (ett beteende som anses flickigt) är inte alls lika mycket värt som att vara tuff, framåt och orädd (något som förknippas med pojkar). Därför uppmuntrar vi våra flickor att bli mer som pojkar.

När vi ska klä barnen och tänker genus tar vi bort allt rosa. Pojkarna får ha kvar det de har. Flickorna får jeans och blått och grönt. Kanske lite Spiderman också om vi är riktigt tuffa! För rosa är inte alls bra. Det är ju tjejigt. Aldrig att vi skulle klä våra pojkar i rosa. Det behövs inte. Vi kan känna oss medvetna ändå för vi klär barnen likadant. I blått och grönt och svart. Möjligen rött.

De leksaker vi väljer när vi är genusmedvetna är bilar och byggklossar. Vi tänker att det är bra. Dockor och matlagningsleksaker går bort. Det är omhändertagande vilket är en egenskap vi inte värderar som bra. Tänk om barnen ve och fasa väljer att bli sjuksköterskor? Eller förskollärare? Nej, usch! Dessa lågavlönade kvinnoyrken. Nu ska här skapas en ingenjör! Blir flickan ingenjör har vi lyckats i vårt genustänk.

Genus för mig är att värdera alla egenskaper (som inte är rent dåliga för att de skadar någon) lika. Alla yrken lika och alla klädval lika. Det jag vill ändra på är möjligheten för alla att själva hitta sin identitet utan att bli placerade i ett fack på grund av deras kön. Vi ska inte ta bort möjligheten att ha rosa och vara ömsint. Vi ska bara ge möjligheten att vara sån till fler. Liksom möjligheten att vara framåt och orädd och tuff.

Ja, jag vet att jag övergeneraliserar. Men i stort är det här vad jag ser. Mer eller mindre.

Kommentarer
Postat av: mamma

Ja så är det. Det kvinnliga är det sämre. Titta i samhället. Varför vill vi inte att våra barn ska ha kvinnliga yrken. nä för det är de som äör dåligt betälda.

När det var män som var folkskolelärare var de några som samhället såg upp till. Nu är kvinnor lärare. Då är vi slagpåsar.

Ju äldre eleverna är ju fler manliga lärare, Ju högre status och ju högre lön.

Bli uppmärksamma på hur vi vuxna skapar könsrollerna. Det verkar för närvarande bara bli värre och värre. Pojkar o flickor skiljs åt i allt, från födseln.

2011-02-26 @ 20:05:24
URL: http://stallfurulund.wordpress.com
Postat av: lovisa

sv: vsg och tack så mkt:)

2011-02-26 @ 20:57:56
URL: http://lavitadilovisa.blogg.se/
Postat av: Hedvig

Bra skrivet!

Det är jäkligt lurigt det där, hur vi ska HÖJA statusen på tjejgrejer istället för att bara ta bort dom (som flickiga leksaker). Det är ju inte en ny grej direkt, att undersköterskor får ruskigt dåligt betalt. Men det verkar ju extremt svårt att ändra på?

2011-02-27 @ 10:57:10
URL: http://trolleboll.com

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0